
Orange Belgium mag in Nederland niet meer zomaar reclame maken met de woorden ‘glasvezel’, ‘fiber’ en ‘fibre’. Waarom? Dat heeft de rechter van het Hof van Beroep in Antwerpen bepaald naar aanleiding van de rechtszaak die het bedrijf Proximus aanspande tegen Orange. De reden dat Proximus de zaak aanspande, was dat het netwerk van Orange nog niet volledig uit de snelle glasvezelkabels bestaat, maar voor een deel nog uit tragere coax-kabels. In dit artikel vertellen we je er meer over!
Misleidende reclame
Proximus vond de reclame die Orange in Nederland maakte misleidend. Orange maakte immers reclame voor een glasvezelnetwerk, terwijl hun netwerk eigenlijk een gemengd netwerk is. Proximus zelf heeft wel een netwerk dat volledig uit glasvezel bestaat. Het hof van Beroep gaf Proximus gelijk in deze kwestie aangezien de termen ‘glasvezel’ en ‘fiber’ wijzen op een netwerk dat volledig bestaat uit glasvezelkabels en dat de reclame die Orange maakt dus inderdaad misleidend kan zijn. Consumenten worden immers beïnvloed in hun aankoopproces doordat ze denken dat het netwerk van Orange echt een glasvezelnetwerk is.
De beslissing van het Hof van Beroep
Het besluit van het Hof van Beroep was dus om Proximus gelijk te geven. Dit betekent dat Orange de woorden ‘glasvezel’, ‘fiber’ en ‘fibre’ niet meer zomaar mag gebruiken in hun advertenties in Nederland. Uit hun reclame-uitingen moet duidelijk blijken dat het gaat om een gemengd netwerk en niet om een volledig glasvezelnetwerk. Als Orange zich niet aan deze afspraak houdt, krijgt het telecombedrijf dwangsommen opgelegd.
Ook Ziggo maakte zich er schuldig aan
Orange is niet de enige provider die ooit beschuldigd is van misleidende reclame in de telecombranche. Ziggo mocht in 2013 ook de term ‘glasvezel-kabelnetwerk’ niet meer gebruiken in hun advertenties. Een paar jaar daarvoor werd de provider hier al op aangesproken door de Reclame Code Commissie, maar hier deed het bedrijf helaas niets mee. De Reclame Code Commissie is geen rechter, dus was Ziggo ook niet verplicht om iets te doen met deze uitspraak. De Consumentenbond vond de reclame van Ziggo niet zo’n probleem, omdat er voor consumenten geen grote gevolgen waren voor de kleine dingen die niet klopten in de reclame-uitingen van de provider. Voor hen was het alleen een probleem geweest als het internet dat Ziggo aanbiedt niet zo snel zou zijn als de provider belooft.