geschreven door op 22 februari 2024
Ai-bot

Kunstmatige intelligentie heeft in de afgelopen jaren echt een opmars gemaakt en we maken er momenteel veel gebruik van. Vooral AI-chatbots zijn erg populair, zoals ChatGPT. Je kunt ze alles vragen wat je maar wil en je kunt zelfs hele gesprekken voeren met zo’n chat-bot. Super leuk natuurlijk, maar is het ook verstandig? Niet dat het nu per se een probleem is om met zo’n AI-bot te praten, maar de vraag is of zo’n gesprek eigenlijk wel privé is en blijft. Wees dus voorzichtig met wat je deelt!


Is een gesprek met een AI-bot privé?

In het afgelopen jaar zijn er een aantal incidenten geweest met chatbots die niet zo betrouwbaar bleken te zijn. Vorig jaar deelde een medewerker van Samsung bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen met ChatGPT, die vervolgens uitlekten. Daarnaast bleek uit recent onderzoek dat ChatGPT wel eens inloggegevens voor andere diensten lekte als gebruikers deze deelden. Dat zijn natuurlijk geen dingen die je openbaar op het internet wil hebben staan. Maar hoe komt het dan dat de informatie die je aan zo’n AI-bot geeft, gelekt kan worden. Een AI-bot zoals ChatGPT haalt momenteel nog al zijn informatie van internet, maar ook uit voorgaande gesprekken die hij heeft gevoerd. Wat jij tegen zo’n AI-bot zegt, kan hij dus vervolgens als input gebruiken voor andere gesprekken. De informatie die jij hem geeft, is dus eigenlijk nooit privé.  

Hoe ga je veilig met een AI-bot in gesprek?  

Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet in gesprek kunt gaan met een AI-bot. Je moet alleen opletten wat je wel en niet met hem wil delen. Om algemene informatie te krijgen over een bepaald onderwerp is een AI-bot zoals ChatGPT perfect, dus wees vooral niet bang om hem te gebruiken. Let er gewoon op dat je geen details deelt met een AI-bot en al helemaal geen inloggegevens of wachtwoorden. Wil je een geheim aan iemand kwijt? Je kunt dit best delen met een chatbot, zolang je maar zorgt dat je namen en details weglaat. Heb jij een grote crush op een leraar? Dan kun je dat best zeggen, maar dan wel zonder de naam van de docent te noemen!