geschreven door op 29 februari 2024
AI brein

Menselijke wetenschappers proberen al jaren breinen van mannen en vrouwen van elkaar te onderscheiden op basis van niets meer dan een hersenscan, maar het is hen nog niet gelukt. Het lijkt erop dat het kunstmatige intelligentie nu wel gelukt is om aan het brein te zien of het om een man of vrouw gaat. Dit zou namelijk te zien moeten zijn in de hersenen, aangezien de chromosomen die het geslacht bepalen invloed hebben op de hormoonbalans. Het lijkt erop dat AI ons dus weer te slim af is!


AI ziet aan het brein om welk geslacht het gaat

Onderzoekers begonnen onlangs met het voeden van hersenscans aan een AI. Ze merkten al snel dat de AI weldegelijk kon onderscheiden of de hersenscan bij een man of bij een vrouw hoorde. Dat geeft een hoop nieuwe informatie, want het bevestigt dat er een verschil is in het brein tussen mannen en vrouwen. Het blijkt dat sommige delen van de hersenen helderder worden weergegeven als het om een vrouw of man gaat. AI wist in 95% van de gevallen het juiste geslacht aan te geven bij de bewegende hersenscans. Een van de verschillen blijkt het netwerk waarmee we over onszelf denken te zijn. Maar ook het gedeelte van de hersenen dat we gebruiken om te leren en wat bepaalt hoe we reageren op een beloning werkt anders bij vrouwen en mannen. Dit zijn ook juist de gedeelten van onze hersenen die vaak aan de psychiatrie worden gelinkt. Stoornissen blijken in deze gedeelten van de hersenen namelijk de meeste problemen te veroorzaken.  

Wat kunnen we met die nieuwe informatie?  

Die informatie is natuurlijk erg waardevol, maar wat kunnen we er nu echt mee doen? Onderzoekers gaan proberen deze informatie in te zetten voor het aanpakken van psychische en neurologische problemen die gebonden lijken te zijn aan geslacht. Het is een uitspraak die we maar al te vaak doen: hersenen van mannen en vrouwen werken gewoon anders. Dat blijkt nu dus ook echt zo te zijn. Waarschijnlijk is het pas een klein deel van dit hele onderwerp dat nu naar boven is gekomen dankzij AI. Wetenschappers verwachten nog veel meer te weten te kunnen komen over de verschillen tussen het brein van een vrouw en een man. Als we beter begrijpen wat er in het brein van een vrouw en man gebeurt en welke connecties er worden gemaakt, is dit erg waardevol voor de medische wereld.  

Conclusie  

Eigenlijk weten we dus nog helemaal niet zoveel, afgezien van het feit dat kunstmatige intelligentie in 95% van de gevallen een vrouwenbrein van een mannenbrein kan onderscheiden. Wetenschappers zullen het hier echter niet bij laten zitten, want verder onderzoek kan nog veel waardevollere informatie aan het licht brengen. We zijn benieuwd hoe dit onderzoek zich verder gaat ontwikkelen!