geschreven door op 8 november 2023
Ransomware

Je hoort op het nieuws regelmatig over ransomware-aanvallen op bedrijven of particulieren. Of je nu weet wat dit inhoudt of niet, een ransomware-aanval wil je het liefst gewoon voorkomen. Zeker als jij met jouw bedrijf werkt met gevoelige gegevens. Cybercriminelen kunnen jouw systemen gijzelen met een bepaalde soort software, waardoor je niets meer kunt doen. Vaak eisen ze dan losgeld om het systeem weer vrij te geven. Zowel kleine als grote bedrijven krijgen te maken met dit soort aanvallen, dus het is altijd goed om te weten hoe jij jezelf hiertegen kunt beschermen! 

Wat is ransomware? 

Uit onderzoek van het Britse securitybedrijf Sophos blijkt dat een ransomware-aanval een bedrijf gemiddeld 1,82 miljoen dollar kost. Maar wat is ransomware eigenlijk? Ransomware is een ander woord voor malware, en het staat voor schadelijke software die computers en bestanden in het systeem gijzelt. Cybercriminelen gebruiken het om jouw systeem of computers te versleutelen, zodat je er niets meer mee kunt. Vaak dreigen ze om de systemen niet meer vrij te geven voordat je losgeld betaalt. En het gaat dan uiteraard niet om een paar tientjes.  

Hoe krijg je ransomware binnen?

Er zijn diverse manieren waarop ransomware jouw systeem of computers kan binnenvallen. Vaak zegt men dan dat het systeem ‘besmet’ is met de malware. Het gaat immers om een soort computervirus. Je kunt ransomware per ongeluk binnenhalen via links, e-mails, bijlagen in e-mails en online advertenties. Daarnaast kunnen cybercriminelen gerichte aanvallen uitvoeren op servers van een bedrijf en zo proberen de schadelijke software binnen te krijgen in het systeem. Als de ransomware eenmaal binnen is, blokkeert het de toegang tot de computers, het systeem of tot bepaalde gegevens. Dit kan ertoe leiden dat bedrijven volledig stil komen te liggen.  

5 tips om jouw bedrijf te beveiligen tegen ransomware  

Raakt jouw systeem besmet met ransomware, dan kan dit dus een hoop vervelende gevolgen hebben voor jou en jouw bedrijf. Dat wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Hieronder geven we je 5 tips om jouw bedrijf te beveiligen tegen ransomware! 

1. Regelmatig back-ups maken van gegevens  

Als je zorgt voor een goede back-up van jouw systemen en data heb je er minder last van als cybercriminelen jouw computers versleutelen. Je hebt alle data en alle systemen immers opgeslagen op een externe plek. Zo kun je makkelijk je bestanden herstellen en weer aan het werk. Veel organisaties gebruiken deze methode als beveiliging tegen cyberaanvallen.  

2. Wacht nooit te lang met updaten  

Softwareleveranciers zijn vaak het doelwit van ransomware-aanvallen. Daarom zijn ze constant bezig met het zoeken naar zwakke plekken in hun software en het verbeteren hiervan. De verbeteringen die ze vinden, voeren ze door in de vorm van updates ofwel patches voor de software. Hoe sneller je updates uitvoert als gebruiker, hoe beter, want het betekent dat je minder kwetsbaar bent voor cyberaanvallen. Bedrijven hebben vaak de neiging om te wachten met het uitvoeren van dergelijke updates, aangezien ze hier vaak hun systemen voor moeten herstarten. Dat kan tot vertraging leiden in het productieproces. Toch raden we je altijd aan om updates meteen door te voeren. Een ransomware-aanval kost je namelijk heel wat meer geld dan een kwartier stilstaan! 

3. Probeer menselijke fouten zoveel mogelijk uit te sluiten  

Het komt regelmatig voor dat een ransomware-aanval het gevolg is van menselijk falen. Cybercriminelen proberen bijvoorbeeld op diverse manieren inloggegevens te krijgen van medewerkers om zo makkelijk in het systeem te komen. Dit is dan ook de reden dat het enorm belangrijk is dat de accounts van jouw medewerkers goed beveiligd zijn, met meer dan alleen een wachtwoord. Implementeer bijvoorbeeld een MFA door de hele organisatie heen, als extra beveiligingslaag. Zorg er daarnaast voor dat je werknemers constant op de hoogte houdt van trucs die cybercriminelen kunnen gebruiken en test ze zonodig af en toe. Bedrijven doen dit vaak door een verdachte mail rond te sturen en te kijken hoeveel medewerkers toch op de link in de mail klikken. Een training geven over cybersecurity kan ook nooit kwaad 😉  

4. Een antivirusprogramma houdt niet alles tegen 

Veel kleinere bedrijven denken dat ze goed genoeg beveiligd zijn als ze gebruikmaken van een antivirusprogramma. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Als je een goed antivirusprogramma gebruikt dat ransomware herkent, ben je wel voor een groot deel beveiligd en is de kans op besmetting kleiner. Toch raden we altijd aan om hiernaast nog andere maatregelen te nemen, aangezien antivirusprogramma’s helaas nooit alle schadelijke software op kunnen sporen. Veel cybercriminelen houden hier immers rekening mee bij het ontwikkelen van malware.  

5. Zorg voor een duidelijk protocol  

Zorg dat je een duidelijk protocol hebt voor je werknemers, zodat ze weten wat ze moeten doen in het geval van een cyberaanval. Zo kunnen ze snel reageren, bijvoorbeeld met het terugzetten van externe back-ups of het bellen van een contactpersoon die hierbij kan helpen!