geschreven door op 1 februari 2024
Dark Fiber

Misschien heb je de term Dark Fiber wel eens voorbij horen komen. We kunnen ons voorstellen dat je nog niet echt een duidelijk beeld hebt bij wat Dark Fiber is en wat het te bieden heeft. Voor veel organisaties kan Dark Fiber een hoop voordelen bieden, zeker als ze meerdere vestigingen hebben die ze goed met elkaar verbonden willen houden. Maar wat is Dark Fiber dan eigenlijk en wat voor voordelen heeft het te bieden? Dat gaan we je gewoon vertellen!


Wat is Dark Fiber?  

Je kunt de naam Dark Fiber erg letterlijk nemen, het gaat namelijk ook om onbelichte glasvezel. Men gebruikt hierbij niet de apparatuur die nodig is voor het verzenden en ontvangen van data. De fiber blijft dan compleet onbelicht. Men denkt hierdoor vaak dat Dark Fiber dus gewoon een kabel is die onder de grond ligt en niet veel doet. Toch is dat zeker niet het geval. Met deze kabels creëer je namelijk een verbinding tussen verschillende locaties. Er is alleen nog geen actieve verbinding op aangesloten, dit kun je zelf doen als organisatie. Er zijn twee soorten Dark Fiber die je kunt laten leggen:  

  • Multi-mode fiber: De multi-mode vezels zijn geschikt voor kortere afstanden met lagere snelheden. De apparatuur die hiervoor nodig is, is in verhouding tot single-mode fiber goedkoper. Dit komt omdat er gebruik wordt gemaakt van LED of VCSEL in plaats van laser. Multimode vezels hebben vaak ongunstige overdrachtseigenschappen in de kern door de lichtverstrooiing. Dit is echter wel afhankelijk van de fabricage van de vezels. De kern van multi-mode vezels heeft een grote diameter. Hierdoor zijn er meerdere paden. Er worden verschillende golflengtes gebruikt in een multi-mode glasvezelkern.  
  • Single-mode fiber: De single-mode fiber is juist geschikt voor grotere afstanden en hogere snelheden. Over het algemeen is deze soort glasvezel het meest gewild bij bedrijven. Men kan single-mode verbindingen belichten met Course Wave Division Multiplexing-apparatuur. Hiermee kun je afstanden tot wel 200 kilometer overbruggen. Met behulp van versterkerlocaties kun je met deze glasvezelkabels zelfs nog langere afstanden overbruggen. Single-mode vezels hebben maar een kleine kern, waardoor ze slechts één lichtstraal kunnen versturen. Er gaat maar een enkel licht door de kern van de vezels, dus gaat het licht recht door het midden. Het kaatst niet terug tegen de buitenkant van de kern, zoals dat bij een multi-mode vezel wel gebeurt.  


Voordelen van Dark Fiber voor bedrijven  

Nu weet je wat Dark Fiber inhoudt, maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen hiervan voor bedrijven die er gebruik van maken? Voornamelijk grotere bedrijven die behoefte hebben aan een stabiele, betrouwbare, veilige en schaalbare verbinding hebben baat bij deze technologie. Zeker als ze ook nog graag volledige controle willen over hun eigen netwerk. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven met meerdere gebouwen op hetzelfde terrein, scholen met meerdere locaties, samenwerkende ziekenhuizen of zorginstellingen en slimme energie- en waternetwerken. Hieronder zetten we de voordelen van Dark Fiber voor dit soort bedrijven op een rij! 

1. Dark Fiber zorgt voor meer Schaalbaarheid  

Groeit jouw bedrijf hard, dan neemt natuurlijk ook je connectiviteitsbehoefte toe. Het voordeel van Dark Fiber is dat je zelf controle hebt over apparatuur die je aansluit op je glasvezelnetwerk. Hierdoor kun je makkelijk en snel opschalen als dat nodig is.  

2. Geen limiet aan bandbreedtes 

Met Dark Fiber zit er geen limiet aan de bandbreedtes die je kunt gebruiken. Je bepaalt zelf welke apparatuur je inzet en dus welke bandbreedtes je gebruikt. Met deze techniek kun je enorme snelheden behalen als dat voor jouw bedrijf belangrijk is. Je kunt met Dark Fiber snelheden van vele Gigabits per seconde behalen, waardoor je optimale connectiviteit kunt garanderen voor de gebruikers van het netwerk.  

3. Volledige controle over je eigen netwerk  

Als je gebruikmaakt van Dark Fiber bouw je een volledig eigen netwerk op en ontwikkel je dus ook een compleet eigen netwerkstrategie. Dat is een groot voordeel voor bedrijven omdat ze alle strategische keuzes rondom het inrichten, beheren en beveiligen van hun netwerk zelf maken. Je bepaalt als bedrijf dus ook met welke dienstverleners en providers je wil samenwerken. Zo heb je als bedrijf volledige controle over het beheer en onderhoud van je netwerk, het budget en de projectkosten! 

4. Een veilige verbinding en meer privacy  

Bedrijven en organisaties zijn verplicht hun data optimaal te beschermen, dat staat in de wet Algemene Verordening Gegevensbescherming. Door gebruik te maken van een Dark Fiber netwerk weet je als bedrijf zeker dat jouw netwerk met niemand wordt gedeeld. Het netwerk is echt 100% privé, waardoor je altijd voldoet aan de regelgeving. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om extra encryptie te implementeren op je netwerk. Dit is vooral aan te raden voor organisaties die werken met gevoelige data, zoals banken of zorginstellingen.  

5. Dark Fiber biedt meer mogelijkheden voor werken in de cloud  

Ten slotte geeft Dark Fiber bedrijven meer mogelijkheden voor het werken in de cloud en het maken van back-ups. Veel toepassingen bevinden zich momenteel in de cloud en veel organisaties gebruiken ook cloudoplossingen voor het opslaan van hun belangrijke data. Toch ontbreken vaak de netwerkbronnen die nodig zijn om soepel met deze services te kunnen werken. Dark Fiber is hier de ideale oplossing voor.  

Conclusie  

Dark Fiber is dus zeker weten meer dan slechts een kabel die onder de grond ligt. Het geeft je als bedrijf of organisatie veel vrijheid in het beheren van je eigen netwerk en verbindingen en biedt veel voordelen op het gebied van veiligheid en schaalbaarheid. Zeker als jouw organisatie meerdere vestigingen heeft is Dark Fiber echt een aanrader!