geschreven door op 21 maart 2024
Datacenter engineer

Het punt van kritiek dat we regelmatig voorbij horen komen over datacenters, is dat ze werkgelegenheid wegnemen. Deels is dit wel zo, maar een datacenter brengt ook weer nieuwe banen met zich mee. Een goed voorbeeld hiervan is de functie van een data engineer. Een datacenter kan niet zonder, dus het is een erg belangrijk beroep. Maar wat doet een datacenter engineer nu eigenlijk? Dat gaan we je in dit artikel vertellen!


Elektrotechniek binnen een datacenter 

Het werk van een datacenter engineer houdt diverse werkzaamheden in op verschillende vlakken. De elektrotechnische kant van de functie van een datacenter engineer houdt vooral in dat je de voorzieningen voor de apparatuur binnen een datacenter controleert en onderhoudt. Denk bijvoorbeeld aan de koeling en voorzieningen voor elektriciteit, maar ook aan brandpreventie, surveillance en geavanceerde toegangssystemen. Om een datacenter draaiende te houden, is het belangrijk dat al deze apparatuur goed onderhouden wordt. Taken die je als datacenter engineer uitvoert zijn onder andere het aanleggen van kabelgoten, racks plaatsen en elektra onderhouden. Ten slotte houd jij je bezig met periodiek testwerk, zodat je zeker weet dat de reservesystemen ook doen wat ze moeten doen in het geval van uitval of een storing.  

De ICT-kant van het werk als een datacenter engineer  

Naast een elektrotechnische kant zit er ook een ICT-kant aan het werk als datacenter engineer. In dat geval krijg je te maken met het serverpark, de netwerksystemen en de storage van een datacenter. De datacenter engineer is verantwoordelijk voor het installeren, configureren en onderhouden van de hardware binnen het datacenter. Je bent veel bezig met het netwerkdeel van een datacenter, zoals de glasvezelbekabeling. Naast hardware ben je dus ook veel bezig met software. Denk aan werkzaamheden zoals het implementeren voor oplossingen voor de cyber security of het oprichten van goede firewalls. Je taken overlappen vaak enigszins met die van een Linux engineer! 

Als datacenter engineer werk je niet alleen overdag  

Voor welke kant je ook kiest, als datacenter engineer ben je niet alleen overdag aan het werk. Een datacenter draait 24/7, dus kun jij ook 24/7 ingezet worden. Ook ‘s nachts of in het weekend kan er immers een storing of uitval ontstaan, dus dan moet je in veel gevallen wel bereikbaar zijn. Heb je een sterke 9 tot 5 mentaliteit, dan is dit dus niet echt de baan voor jou. Je zult hoogstwaarschijnlijk in ploegendiensten werken of stand-by moeten staan in de weekenden en nachten. Mocht er een melding binnenkomen van een storing, dan is het jouw verantwoordelijkheid om de melding te analyseren en indien mogelijk te zorgen voor een oplossing. Het is dus belangrijk dat jij rustig kan blijven als er wat druk achter je werkzaamheden zit. Het voordeel van de onregelmatige werktijden is wel weer dat je extra toeslag krijgt voor het werken of stand-by staan in het weekend en ‘s nachts.  

Wat doe je nog meer als datacenter engineer? 

De hoofdwerkzaamheden waar je mee te maken krijgt hebben we nu allemaal besproken, maar er komen uiteraard nog wat meer dingen kijken bij deze functie. Je hebt veel contact met leveranciers en klanten die problemen ondervinden. Het is dus ook belangrijk dat je klantgericht kan werken en beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Ten slotte werk je veel samen met collega’s en externe partners, dus het is wel handig als je graag in een team werkt 😉