geschreven door op 13 december 2023
Datacenters verwarmen

Er is momenteel veel discussie rondom de duurzaamheid en het energieverbruik van datacenters. Aangezien veel processen die we vandaag de dag gebruiken draaien via datacenters, is er inderdaad een hoop energie voor nodig. Maar ondanks dat zijn datacenters milieuvriendelijker en duurzamer dan je waarschijnlijk denkt. In Engeland zijn ze bijvoorbeeld bezig met een project om de restwarmte van datacenters te gebruiken voor het verwarmen van woningen!

Bedrijven en huizen verwarmen via datacenters  

De Britse overheid gaat 41,4 miljoen euro steken in hun nieuwe project. Het idee is om restwarmte van datacenters te gebruiken om bedrijfspanden en huizen te verwarmen. Het streven is om 10.000 nieuwbouwwoningen in Londen aan te sluiten op het warmtenet, samen met zo’n 250.000 vierkante meter aan commerciële bedrijfsruimte. Het Britse Ministerie heeft de plannen onlangs gepresenteerd, maar ze blijken nog niet zo goed uitgewerkt te zijn. Zo is het bijvoorbeeld nog niet duidelijk of ze echt alleen restwarmte willen gaan gebruiken van datacenters die nog gebouwd moeten worden of dat de plannen ook inhouden dat het koelwater van bestaande datacenters om wordt geleid.  

Plannen voor datacenters in Nederland  

In Nederland zijn er ook plannen om datacenters voor een soortgelijk doel in te gaan zetten in de toekomst. In Groningen zijn er onderhandelingen gaande over het gebruiken van koelwater van datacentra van Bytesnet om hiermee enkele duizenden huizen te verwarmen. Een hoop mensen zijn echter behoorlijk kritisch over deze plannen. Het onbehandelde koelwater uit de datacentra is namelijk niet warm genoeg om op zichzelf huizen te kunnen verwarmen. Dat betekent dat er ook nog een warmtepomp aan te pas moet komen om een temperatuur te bereiken die hoog genoeg is. Dat kost natuurlijk ook weer energie! 

Datacenters in Nederland die al gebouwen verwarmen  

In Nederland staan momenteel zo’n 184 datacenters die bij elkaar zo’n 40 hectare groot zijn. Die oppervlakte staat gelijk aan 60 voetbalvelden. In sommige plaats in ons land worden die datacenters al ingezet voor het verwarmen van gebouwen. In Amsterdam worden er bijvoorbeeld 1300 appartementen verwarmd met de restwarmte van datacenters en in Eindhoven 40 kantoorpanden. Mochten de plannen in Groningen doorgaan waar we het in de vorige alinea over hadden, dan komen daar ook nog eens 10.000 woningen bij. De kans dat alle woningen in Nederland ooit verwarmd zullen worden op deze manier is helaas klein. Dit zou namelijk een behoorlijke logistieke uitdaging worden. Toch is ieder pand dat op deze manier verwarmd kan worden natuurlijk mooi meegenomen.  
 
Zie jij toekomst in dit plan?