geschreven door op 25 april 2024
Dataverkeer

We doen steeds meer digitaal, dat is natuurlijk overduidelijk. Zeker sinds de Coronacrisis zijn we allemaal gewend om vanuit huis te kunnen werken en alles digitaal te regelen. Dit zie je zeker onder de jonge generaties, die eigenlijk al niet meer zonder hun smartphone kunnen. Daarentegen zijn we met z’n allen steeds minder gaan bellen, vooral de jongeren onder de 30 jaar. Een berichtje via Whatsapp sturen is immers een stuk makkelijker!


Meer dataverkeer, minder belminuten  

In 2023 is het aantal huishoudens dat gebruikmaakt van glasvezelinternet met zo’n 25% gestegen. Daarnaast steeg het mobiele dataverbruik afgelopen jaar met ruim 25%. Daarentegen zijn we veel minder gaan bellen, zowel met onze mobiele telefoon als via een vaste telefoonlijn. In 10 jaar tijd is het aantal minuten dat we bellen via een vaste telefoonlijn met 75% gedaald. In de Coronatijd had het aantal belminuten weer een korte opleving. We zagen elkaar minder en gingen dus toch Veel mensen hebben vandaag de dag niet eens meer een vaste telefoon in huis. Dat is natuurlijk niet echt een verrassing, want het lijkt vaak veel makkelijker en sneller om even een berichtje of mailtje te sturen in plaats van te bellen. Onder de jongere generaties zien we zelfs dat er steeds vaker belangst voorkomt.  

Mobiel dataverkeer vier keer hoger geworden  

Er zijn inmiddels een hoop huishoudens in ons land die gebruik maken van glasvezelinternet. In 2023 waren er 7,13 miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk en het aantal huishoudens dat ook echt een glasvezel abonnement hadden afgesloten was ook met 300.000 gestegen naar de 2,64 miljoen. Ruim een derde van de Nederlandse huishoudens met een aansluiting heeft dus ook daadwerkelijk een abonnement afgesloten. Het aantal koperaansluitingen is juist aan het dalen, want op sommige plekken wordt deze voorziening zelfs al uitgeschakeld als er daar glasvezel beschikbaar is. Ooit in de toekomst zal heel Nederland dus waarschijnlijk overgaan op glasvezel en worden alle koperaansluitingen uitgeschakeld.  

Het mobiele dataverbruik in Nederland  

Het mobiele dataverkeer in Nederland is vier keer zo hoog geworden ten opzichte van 5 jaar geleden. In het derde kwartaal van 2023 steeg het verbruik naar 558 miljoen gigabyte. Dat is een stijging van 8,6% ten opzichte van het tweede kwartaal van dat jaar. Sinds de start van de metingen is het derde kwartaal van 2023 dus het kwartaal met het hoogste mobiele dataverbruik geweest. De stijging in het dataverbruik in Nederland is deels te verklaren doordat er steeds meer apparaten zijn die zelf gebruik maken van een dataverbinding. Denk bijvoorbeeld aan auto’s, slimme meters en alarmsystemen.

Conclusie  

Het is duidelijk dat we in Nederland steeds meer via internet doen en dat we ook steeds meer data gebruiken als we onderweg zijn. Dat is goed te zien in de cijfers, want het totale dataverkeer is in 2023 hard gestegen. Daarentegen zijn we juist veel minder gaan bellen, zeker met een vaste telefoonlijn. Inmiddels hebben meer dan 7 miljoen huishoudens in Nederland toegang tot het glasvezelnetwerk, waarvan een derde ongeveer ook gebruikmaakt van een glasvezelabonnement. En naar verwachting gaan we er uiteindelijk naartoe dat heel Nederland gebruikmaakt van glasvezel, want in sommige plekken worden de koperaansluitingen al uitgeschakeld!  

Bron: Telecommonitor ACM