geschreven door op 6 december 2023
Glasvezel aansluiten

Wil jij graag glasvezel in huis maar is het in jouw buurt nog niet mogelijk? Dat betekent natuurlijk niet dat jij je niet alvast kunt gaan oriënteren voor wanneer het wel mogelijk is. Het is uiteindelijk immers de bedoeling dat heel Nederland glasvezel krijgt. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe glasvezel aan wordt gelegd en hoe je het zelf kunt aansluiten of kunt laten aansluiten aan jouw woning!

Wat is glasvezel? 

Via glasvezelkabels kun je enorm snel data versturen, veel sneller dan via een DSL- of kabelverbinding. Dit is dan ook de reden dat er op steeds meer plekken glasvezel aan wordt gelegd voor een snellere internetverbinding en voor een betere tv- en telefoonverbinding. Een groot voordeel van een glasvezelverbinding is dat de upload- en downloadsnelheid van de verbinding even hoog zijn. Bij andere soorten internetverbindingen is de uploadsnelheid vrijwel altijd lager dan de downloadsnelheid. Als de uploadsnelheid even hoog is als de downloadsnelheid, kun je even snel iets versturen als dat je iets kunt downloaden.  


Hoe weet je of er al glasvezel ligt in jouw wijk? 

Wil je graag gebruik gaan maken van glasvezel, dan is het natuurlijk wel handig om te weten of er wel of niet al glasvezel beschikbaar is in de wijk waar je woont. Op dit moment is ongeveer de helft van de huishoudens in Nederland aangesloten op het glasvezelnetwerk. Je kunt checken of jouw buurt hierbij zit op de ‘glaskaart’ van Onderzoeksbureau Stratix. Via de postcodechecker van glasvezelaanbieders kun je zelf uitzoeken of jouw adres aan is gesloten op glasvezel of dat een bedrijf er binnenkort glasvezel gaat aansluiten. Doe deze check bij de volgende aanbieders: 

  • DeltaFiberNetwerk 
  • KPN NetwerkNL 
  • E-Fiber 
  • Glaspoort 
  • T-Mobile/Open Dutch Fiber  


Glasvezel laten aansluiten

Ligt er nog geen glasvezel in jouw wijk, dan kun je nog checken of er momenteel plannen zijn om glasvezel aan te gaan leggen in die wijk. Gaat een bedrijf glasvezel aansluiten in jouw wijk, dan kun je erop rekenen dat dit een lang traject wordt. Het kan makkelijk een jaar duren vanaf het moment dat je de eerste informatie krijgt over glasvezel in jouw wijk. Het aanleggen zelf duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden. Vaak zijn mensen erg tevreden met het nieuwe netwerk als het eenmaal aangelegd is, maar het traject kan hobbelig zijn en ook voor hinder en kritiek vanuit bewoners van de wijk zorgen. Er zijn een aantal stappen in het proces waarvoor jij zelf niet thuis hoeft te zijn, maar voor de andere stappen is dit wel nodig.  
 
Voor deze stappen van glasvezel aansluiten hoef je niet thuis te zijn:  

  • De glasvezelkabel wordt in de straat gelegd. Men haalt tegels uit de stoep om de kabel te leggen, wat wel voor wat hinder kan zorgen. Ze zullen de straat niet afsluiten, maar de kans is wel groot dat jij jouw auto aan de kant moet zetten.  
  • De werknemers brengen de kabel ook van de straat naar de huizen. Ze schieten met een speciale boor een tunnel onder de tuin door naar het huis. Door die tunnel trekken ze de glasvezelkabel vervolgens naar het huis toe.  

Voor deze stappen moet je wel thuis zijn:  

  • De werkers boren de glasvezelkabel door de buitenmuur naar binnen voor het aansluiten. Je kunt zelf aangeven op welke plek in huis dit gedaan moet worden. Vervolgens plaatsen ze in jouw woning een zogenoemde FTU. Een FTU is een speciaal modem waar de glasvezelkabel op aan wordt gesloten.  
  • Heb je ook al een glasvezelabonnement afgesloten bij een provider? Dan dient het modem van de provider nog geïnstalleerd te worden voordat je via glasvezel kunt internetten. Je kunt de apparatuur van de provider van glasvezel aansluiten op de FTU of dit door een monteur laten doen. Daarna kun je meteen gebruikmaken van glasvezel internet.  


Wat kost het aanleggen en aansluiten van glasvezel? 

Dit verschilt per glasvezellegger, maar in het geval van KPN NetwerkNL is het aanleggen van glasvezel meestal gratis als de hele wijk aangesloten wordt. Mocht er al glasvezel in de wijk liggen, maar nog niet naar jouw woning, dan betaal je vaak wel de aansluitkosten. Je kunt wel kosteloos een haalbaarheidsonderzoek aanvragen, waarmee je kunt laten onderzoeken of je jouw woning kunt laten aansluiten op glasvezel. Bij andere glasvezelbedrijven werkt dit vaak hetzelfde, maar zij vragen vaak wel aansluitkosten in het begin. De kosten voor het aansluiten van glasvezel achteraf, als er al een netwerk in jouw wijk ligt, zitten tussen de 150 en 1500 euro. Deze kosten zijn afhankelijk van de afstand tot je huis vanaf de bestaande bekabeling.