geschreven door op 7 maart 2024
Glasvezel duurder

Inmiddels is een groot deel van Nederland aangesloten op het glasvezelnetwerk voor internet, televisie en telefonie. Dat betekent echter niet dat iedereen ook gebruik maakt van glasvezelinternet. Een reden die veel mensen daarvoor geven, is dat ze de prijs nog redelijk hoog vinden. Daarnaast is de prijs van glasvezel niet overal gelijk. Er zijn duidelijke regionale prijsverschillen. Maar waar komen die prijsverschillen nu eigenlijk vandaan?


Waarom is glasvezel in bepaalde regio’s duurder?  

Internet via glasvezel kan in de ene regio een stuk duurder of juist goedkoper zijn dan in de andere regio. De prijs van een abonnement hangt namelijk af van de glasvezelkabel die naar jouw huis is aangelegd. Of eigenlijk ligt het door het bedrijf dat de kabel heeft aangelegd. Ligt er een kabel van Open Dutch Fiber of van DELTA Fiber, dan zijn de glasvezelabonnementen die je kunt afsluiten vaak goedkoper dan wanneer de glasvezelkabels zijn aangelegd door een aanbieder zoals KPN. Dat verschil kan zelfs oplopen tot 10 euro meer of minder per maand.  

Verschillen zie je zelfs per woonwijk 

Verschillen in prijs zie je niet alleen per regio, maar soms zelfs per woonwijk. Aanbieders van glasvezelabonnementen hebben immers geen afspraken over wie er in welke regio abonnementen aanbiedt. Het kan zijn dat er in de ene wijk kabels liggen van KPN en in de wijk ernaast kabels van Open Dutch Fiber. KPN geeft aan dat de reden van dit prijsverschil in de aanlegkosten zit. KPN legt glasvezelkabels door het hele land, niet alleen in stedelijke gebieden. In stedelijke gebieden gaat het aanleggen van glasvezelnetwerken namelijk erg soepel en snel, omdat alles dichter bij elkaar ligt. In landelijke gebieden neemt de aanleg heel wat meer tijd in beslag, wat betekent dat de aanbieder meer kosten maakt. In buitengebieden liggen woningen verder uit elkaar, dus moet er bij het aanleggen meer gegraven worden. Glasvezel is dus al snel duurder als je wat meer achteraf woont.

Prijsverschil per regio is niet nieuw

De prijsverschillen bij glasvezel vallen nu extra op omdat ze per wijk kunnen verschillen, maar regionale verschillen in internetabonnementen bestaan al jaren. Ook bij lokale tv-kabelnetwerken was er twintig jaar geleden al een verschil in prijs te zien als je het per regio ging bekijken. Of glasvezel duurder is of juist goedkoper, is van diverse dingen afhankelijk, waaronder de aanlegkosten. Maar ook de techniek achter het netwerk en de glasvezeldienst die een aanbieder levert heeft invloed op de prijs. Kleinere partijen leggen hun glasvezelnetwerken ‘point-to-point’ aan. Ieder huis is dus vanuit een eigen glasvezelkabel verbonden met een netwerkpunt. Dat betekent dat ieder huis een eigen opgang naar het netwerk heeft. De aanleg hiervan is duurder, maar het netwerk is wel flexibeler in het gebruik.  

Conclusie

Er zijn dus weldegelijk prijsverschillen tussen glasvezelabonnementen per regio en soms zelfs per woonwijk. Of glasvezel in jouw wijk duurder is of juist goedkoper, heeft te maken met de aanbieder die de glasvezelkabels heeft gelegd. De één heeft meer aanlegkosten dan de ander en de prijs wordt ook bepaald door de glasvezeltechnieken en diensten die de provider aanbiedt. Prijsverschillen zijn momenteel dus niet te voorkomen.