geschreven door op 11 april 2024
Glasvezel graven

Inmiddels heeft bijna heel Nederland toegang tot een glasvezelnetwerk, maar dat heeft wel even geduurd. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want het aanleggen van een glasvezelnetwerk is een hoop werk en er komt ook nog een hoop papierwerk bij kijken. Zelfs voordat het echte graafwerk begint, moet er al van alles geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan vergunningen en een site survey. Als dat allemaal geregeld is, kan het graaftraject beginnen. Maar hoe gaat men eigenlijk te werk met het graven van glasvezel? Dat gaan we je uitleggen!


Zo gaat glasvezel graven in zijn werk  

In sommige gevallen hoeft er maar een klein stukje gegraven te worden en in andere gevallen ligt er zelfs al een buizennetwerk waar men glasvezel eenvoudig doorheen kan voeren of ligt er zelfs al een glasvezelkabel voor de deur. Ligt er al een kabel voor de deur? Dan hoeft deze alleen door te worden getrokken naar de meterkast van een bedrijf of woning die een glasvezelaansluiting wil. Gaat het om een locatie die niet in de buurt van een bestaande aansluiting ligt, dan moet men een nieuwe aansluiting graven tussen het pand en de dichtstbijzijnde handhole.  
 
Voordat het graven begint, zet men een haspelwagen klaar met een lege HDPE buis van 40mm. Daarna analyseert het team de kaart nog eens grondig om te kijken welke route ze moeten nemen en welke obstakels ze tegen kunnen komen tijdens het graven. Alle buizen, al aanwezige glasvezelkabels, stroomkabels en leidingen, met de bijbehorende dieptes. Het plan van aanpak staat ook aangegeven op de kaart.  

Het graven kan beginnen  

Als het glasvezel graven begint, ligt de afgerolde HDPE buis al klaar om ingegraven te worden. Het graven begint bij de handhole, een stukje vanaf de locatie van het bedrijf of de woning die aangesloten gaat worden op het glasvezelnetwerk. Men sluit de HDPE buis aan op de bestaande handhole. Hierna graaft het team de geul over de hele route die de kabels moeten afleggen en rollen ze de lege HDPE buis uit langs de route. De glasvezelkabels worden in de buis geplaatst en in de geul gelegd. Voordat het team de geul weer dichtgooit, plaatsen ze een waarschuwingslint, ongeveer 30 centimeter onder het oppervlak, met de tekst ‘let op glasvezelkabel!’. Mochten er in de toekomst nog graafwerkzaamheden plaatsvinden in de omgeving, dan is dit een extra waarschuwing om te voorkomen dat de glasvezelkabels beschadigd raken.