geschreven door op 21 december 2023
Glasvezelabonnement kiezen

Glasvezel internet is op dit moment erg gewild in Nederland, vooral in de buitengebieden waar de internetverbinding nogal wel eens aan de wensen overlaat. Een groot deel van ons land kan al gebruik maken van het snelle netwerk, maar het kan nog wel even duren voordat alle huishoudens in Nederland verbonden zijn met het glasvezelnetwerk. Wil jij graag een abonnement afsluiten voor glasvezel internet? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt. We zetten ze in dit artikel voor je op een rijtje!


Welke providers zijn er mogelijk op jouw adres? 

Ten eerste is het natuurlijk wel zo handig om te weten of er überhaupt een glasvezelaansluiting ligt in jouw wijk op dit moment. Dit kun je makkelijk achterhalen door de online postcodecheck te doen. Zo weet je meteen of er een glasvezelverbinding ligt in jouw woonwijk en welke providers er abonnementen aanbieden in jouw regio. Het kan zijn dat de bekabeling voor glasvezel er al wel ligt, maar nog niet naar jouw woning toe. In dat geval moet je die verbinding nog laten leggen. Dit moet je in de meeste gevallen wel zelf betalen, aangezien je bij het aanleggen van het netwerk niet hebt gekozen voor een verbinding naar jouw huis. Dit is dus belangrijk als je van plan bent een glasvezelabonnement af te sluiten.

Alleen internet of ook televisie? 

Er zijn vandaag de dag steeds minder mensen die nog een tv-abonnement afsluiten. Dit komt vooral door de opkomst van streamingservices. Waarom zou je betalen voor een tv-abonnement als je nooit meer tv kijkt? Mocht je zelf wel graag een tv-abonnement willen, dan kun je dit ook via het glasvezelnetwerk doen. Bij glasvezel is het mogelijk om internet en tv te scheiden, wat met kabel vaak wat lastiger is. Heb je glasvezel internet, dan zou je er dus ook voor kunnen kiezen om jouw tv-abonnement bij een andere provider af te sluiten dan jouw internetabonnement. Een gecombineerd glasvezelabonnement is vaak wel goedkoper dan het afsluiten van twee aparte abonnementen, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van jouw eisen.  

Hoeveel wil je betalen voor jouw glasvezelabonnement? 

Mensen kiezen meestal voor een glasvezelabonnement omdat ze sneller internet willen of een stabielere verbinding. In de meeste gevallen is glasvezel ook sneller, maar het kan zijn dat het geen verschil maakt met jouw kabelverbinding. Dit is namelijk afhankelijk van de downloadsnelheid waar je voor kiest. Als deze niet hoger is dan die van je huidige kabelabonnement, zal jouw internetverbinding niet sneller zijn met glasvezel. In de meeste gevallen gaat de stabiliteit er echter wel op vooruit en zullen de uploadsnelheden gelijk zijn aan de downloadsnelheden. Bepaal voordat je een abonnement afsluit wel welke snelheid je echt nodig hebt, zodat je niet onnodig veel gaat betalen. Woon je in een eengezinswoning? Dan is een internetsnelheid van 500 Mb/s al erg ruim, dus zou het zonde zijn om een hoger abonnement te kiezen. Voor bedrijven met personeel is een abonnement hoger dan 500 Mb/s vaak wel aan te raden.  

De contractduur van het glasvezelabonnement  

Als je het contract voor je nieuwe glasvezelabonnement gaat afsluiten, kies je voor een bepaalde contractduur. In de meeste gevallen ben je in totaal goedkoper uit als je voor een duur van twee jaar of meer kiest. Let er in dit geval wel op of het contract overgezet kan worden als je gaat verhuizen. Zo niet, dan zul je het contract moeten beëindigen bij een verhuizing en hiervoor moet je dan mogelijk een boete betalen voor vroegtijdige opzegging. Let er ook op of er wel of niet aansluitkosten in rekening worden gebracht als je een abonnement afsluit. Het kan namelijk zijn dat een andere aanbieder een aanbieding heeft waarmee deze kosten komen te vervallen. Vergelijk altijd een aantal aanbieders met elkaar om te zorgen dat je voor de beste prijs kunt kiezen!