geschreven door op 10 april 2025
Overheid cloud

Het lijkt erop dat de Nederlandse overheid bezig is met het opzetten van een eigen cloud voor gevoelige gegevens. Deze cloud wordt de vervanger van de huidige publieke clouddiensten die de overheid gebruikt. Staatssecretaris van Digitalisering, Szabó, is hier momenteel actief mee bezig. Dit is een reactie van de wens van de Tweede Kamer voor het versterken van de digitale autonomie vanuit de overheid van Nederland en het verminderen van de afhankelijkheid van derde partijen. Maar hoe gaat die eigen cloud eruitzien?  

Motie vanuit de Tweede Kamer over eigen cloud overheid

De plotselinge interesse van de overheid in een eigen cloud is deels veroorzaakt door een drietal moties vanuit de Tweede Kamer. In deze moties laat de Tweede Kamer duidelijk weten dat ze willen dat de Nederlandse regering meer onafhankelijkheid en autonomie krijgt op het gebied van digitalisering. Momenteel werkt de overheid van ons land met clouddiensten van Amerikaanse techgiganten. Hierdoor ontstaat er natuurlijk een sterke afhankelijkheid van Amerika op het gebied van gegevensbeveiliging en opslag. Dit wil de Tweede Kamer zo snel mogelijk anders zien.  

Het roer volledig omgooien niet mogelijk 

Szabó is het eens met de stelling van de Tweede Kamer dat het niet goed is om volledig afhankelijk te zijn van de Verenigde Staten en grote techbedrijven zoals Microsoft. Wel laat hij weten dat het niet mogelijk is om de migratie van overheids-ict naar Amerikaanse clouddiensten meteen helemaal stop te zetten. Dit zou namelijk de continuïteit van dienstverlening aan de Nederlandse bevolking in gevaar kunnen brengen. Daarnaast geeft Szabó aan dat het niet binnen zijn rol als staatssecretaris past om individuele migratie goed te keuren of niet.  

Rekening houden met handelsakkoorden 

Ondanks het feit dat Szabó het met de Tweede Kamer eens is over het feit dat Nederland niet te afhankelijk moet worden van bepaalde partijen, raadt hij het af om Europese bedrijven per se voorrang te geven. Dit zou namelijk in strijd zijn met de Government Procurement Agreement en de globale handelsakkoorden. Hij is wel bereid om opensource te stimuleren waar dat kan. Nederland werkt momenteel samen met overheidsinstellingen van andere landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, aan een oplossing voor een opensource werkplek. Dat project start dit kwartaal!