geschreven door op 27 juni 2024
Slimme glasvezel

Er worden steeds vaker Russische schepen gespot in onze wateren. ‘Toevallig’ ook in de buurt van belangrijke onderzeese datakabels. De Noordzee ligt vol met belangrijke delen infrastructuur, zoals datakabels, gasleidingen en internetkabels. Helaas is deze infastructuur redelijk kwetsbaar voor spionage, dus bedacht Nederlands onderzoeksbureau TNO een manier om de bodem van de Noordzee te beveiligen, namelijk met behulp van slimme glasvezel!


Slimme glasvezel in de Noordzee  

Er liggen een hoop glasvezelkabels in de Noordzee die ons verbinden met andere landen, waaronder Engeland. Een deel van deze kabels wordt echter niet gebruikt en is dus ‘Dark Fiber’. Die dark fibers gaat TNO inzetten om schepen te detecteren die in de buurt komen van de kabels om zo spionage op tijd op te merken en tegen te gaan. Met een speciale techniek kunnen ze de kilometerslange kabels gebruiken als een soort sensoren. Wanneer je laserlicht door de kabels stuurt, komt er een reflectie van dat licht terug. Komt er een geluidsbron dicht bij de kabel, dan vervormt de kabel een klein beetje, waardoor de reflectie van het laserlicht ook verandert. Een speciaal apparaat, de DAS Interrogator, pikt die verandering op.

Hoe weet je wat een verandering veroorzaakt?  

Zo’n verandering in reflectie betekent natuurlijk niet meteen dat we bespioneerd worden. Het zeeleven kan immers ook voor veranderingen in de glasvezelkabels zorgen. Hoe weten we dan wat de oorzaak is van de verandering? Met de DAS Interrogator kan men erg precies de locatie en de richting van de geluidsbron vaststellen. Op die manier zijn ze er snel achter of de bron een dreiging vormt of niet. Een walvis die langs zwemt is bijvoorbeeld al eenvoudig te identificeren.

Hebben we dit echt nodig?

Misschien vraag jij je nu af ‘is dit allemaal echt nodig?’. Dat kunnen we ons voorstellen, maar in de zomer van 2022 werden de Nord Stream-pijpleidingen al gesaboteerd. Dit maakte duidelijk dat de installaties die op de bodem van de Noordzee liggen kwetsbaarder zijn dan we denken. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is er de laatste jaren al meer aandacht gekomen voor de kwetsbaarheid van de Noordzee. Als er een aanval gedaan zou worden op alle kabels en installaties die op de bodem liggen, zou dat niet alleen voor Nederland een ramp zijn, maar ook voor de landen om ons heen. Daarom is de beveiliging van de Noordzeebodem met slimme glasvezel nu belangrijker dan ooit!