Twee onderzoekers aan de TU/e kregen onlangs NWO Impact Explorer-beurzen aangeboden voor vooruitgang in wiskundige veiligheidsmodellen en glasvezelsensortechnologie. Op deze manier wil men de brug slaan tussen theorie en praktijk aan de Technische Universiteit. Het doel is om ontwikkelingen in de glasvezeltechniek en beveiliging van lijfwachten te stimuleren!
NWO Impact Explorer Subsidie
In totaal is de NWO Impact Explorer Subsidie 1.000.000 euro en bestaat uit individuele subsidies die variëren van 20.000 euro tot 30.000 euro. Deze subsidies zijn in het leven geroepen om onderzoekers in staat te stellen meer maatschappelijk impact te maken met hun onderzoek. Daarnaast is het een goede manier om de kloof tussen theorie en praktijk op universiteiten te overbruggen.
Verbeteren van de individuele veiligheid
Loe Schlicher is één van de onderzoekers die de beurs hebben ontvangen. Het doel van zijn onderzoek is om de individuele veiligheid in Nederland te verbeteren door middel van wiskundige modellen. De moord op Peter R. de Vries was voor hem de aanleiding om hier onderzoek naar te willen doen. Hij werkt samen met de Nederlandse Nationale Politie om de inzet van lijfwachten te optimaliseren. Wat innovatief is aan zijn project is dat hij gebruik maakt van een ‘serious board game’ om te demonstreren hoe effectief de wiskundige modellen zijn die hij ontwikkelt. Hij heeft hiervoor gekozen omdat het een goede manier is om politie en beleidsmakers op een interactieve en begrijpelijke manier te betrekken bij het onderzoek. Hij kan situaties uit het echte leven simuleren en zo illustreren hoe de wiskundige modellen de veiligheid verbeteren.
Betaalbare vezelsensortechnologie
De tweede onderzoeker is Andrea Fiore. Zij wil de efficiëntie, flexibiliteit en duurzaamheid van productieprocessen van reactoren verbeteren met behulp van betaalbare vezelsensortechnologie. Haar onderzoeksteam heeft ze FibChem genoemd en ze zijn bezig met een prototype voor die technologie. Het team richt zich momenteel op geminiaturiseerde (bio)chemische reactoren en wil ook andere potentiële markten verkennen. Biochemische reactoren zijn compacte apparaten die zorgen voor het tot stand brengen van chemische reacties.
Conclusie
Door het aanbieden van de NWO Impact Explorer beurs wil de overheid meer ruimte maken voor onderzoek met een maatschappelijke impact. Daarnaast helpt het universiteiten zoals de TU/e met het overbruggen van de kloof tussen theorie en praktijk, aangezien er op universiteiten vaak weinig ruimte is voor praktijkgericht leren. Het is dus een mooie win-win situatie, zowel voor de studenten als voor de maatschappij!