geschreven door Mike Dekkers op 1 juni 2023

Glasvezel internet is een nieuwe soort internetverbinding die steeds populairder wordt in Nederland. Inmiddels is er bijna overal glasvezel internet beschikbaar, met uitzondering van een aantal plaatsen. We zien vaak dat mensen nog huiverig zijn met het kiezen voor een glasvezelaansluiting, terwijl dit eigenlijk veel voordelen biedt. Welke voordelen dat zijn, bespreken we in dit artikel!

Wat is een glasvezelnetwerk?

Glasvezel zorgt ervoor dat digitale informatie met hulp van laserlicht door flinterdunne glasvezels wordt gestuurd. Het resultaat hiervan is dat je veel sneller kunt downloaden en uploaden. De manier waarop een glasvezelnetwerk informatie doorgeeft kun je vergelijken met het seinen van morsecode. Glasvezel verstuurt digitale informatie met laserlicht, net als dat bij morsecode door middel van het knipperen met een lamp wordt gedaan. Glasvezel knippert razendsnel met het laserlicht, hoe sneller dat gaat, hoe sneller de informatie verstuurd wordt. Het glasvezelmodem zet vervolgens de lichtsignalen om naar een bruikbaar signaal voor internet, bellen en televisie.

De voordelen van internet via glasvezel

Ontvang je jouw internetverbinding via glasvezel, dan heeft dat een hoop voordelen:

  • Razendsnel internet: Als je voor glasvezel kiest, kies je voor het snelste netwerk van Nederland. Je kunt bij de meeste aanbieders kiezen uit snelheden tot wel 8000 Mb/s.  
  • Sneller downloaden en uploaden: Een glasvezelverbinding biedt downloadsnelheden en uploadsnelheden die even hoog zijn. Je hebt dus een zogenoemde ‘symmetrische verbinding’. Dat is een groot voordeel, want bij andere soorten verbindingen is de uploadsnelheid een stuk lager dan de downloadsnelheid. Heb je bijvoorbeeld een eigen YouTube kanaal? Dan is het ideaal om een hoge uploadsnelheid te hebben! 
  • Een stabiele verbinding: Maak je gebruik van een glasvezelverbinding, dan heb je altijd toegang tot de maximale snelheid van het netwerk. Niets heeft invloed op de stabiliteit van je internetverbinding. De buren niet, het weer niet en ook andere elektrische apparaten niet.  
  • Lager energieverbruik: Met een glasvezelverbinding heb je een lager energieverbruik van met een andere soort verbinding. Dat is zeker in deze tijd mooi meegenomen. Dat glasvezel minder energie verbruikt, komt omdat het gebruik maakt van laserlicht, niet van elektriciteit. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de apparatuur van een glasvezelnetwerk 60% zuiniger met de elektriciteit omgaat.  
  • Meer vrijheid: In Nederland is het glasvezelnetwerk open voor andere aanbieders. In principe kan iedere provider hier zijn abonnementen aanbieden, waardoor je als consument meer keuzevrijheid hebt.  


Heeft glasvezel ook nadelen?

Glasvezel heeft meer voor- dan nadelen, maar dat betekent niet dat er helemaal geen mindere kant aan zit. Het aansluiten van tv via een glasvezelnetwerk is een nadeel dat regelmatig wordt benoemd. Om dit te doen heb je namelijk een netwerkkabel nodig tussen je modem en je tv. De meeste mensen hebben een coaxbekabeling in huis, maar geen UTP-netwerk. Er zijn gelukkig een aantal oplossingen om toch je tv met je glasvezelverbinding te koppelen. Een ander nadeel van glasvezel is de beperkte toegang in Nederland. Op dit moment heeft namelijk zo’n 40% van de mensen in ons land nog geen toegang tot een glasvezelaansluiting. Ten slotte is een glasvezelverbinding in de meeste gevallen wel duurder dan een andere soort internetverbinding. Daar staat dan wel tegenover dat je gebruik kunt maken van sneller en stabieler internet!