geschreven door op 29 november 2023
Wat is een datacenter

Bij FOA Glasvezeltechniek maken wij een hoop kabels en andere producten voor datacenters. Datacenters zijn vandaag de dag enorm belangrijk en ze worden alleen maar belangrijker naarmate wij meer gaan doen met het internet en digitale oplossingen. Men maakt steeds meer gebruik van cloudopslag, cloudapplicaties, AI oplossingen, 5G netwerken en virtual reality. Dit geldt voor een hoop grote sectoren, waaronder het onderwijs, de zorg, de overheid, de communicatie en de handelssector. Voor al deze toepassingen zijn datacenters nodig. In deze blog leggen we je uit wat een datacenter is en waar we zo’n datacenter voor gebruiken!


Wat is een datacenter?  

Een datacenter is een industrieel en hoog beveiligd pand met het doel om te zorgen dat computerservers met digitale applicaties 24/7 blijven draaien. Bijna alle services waar wij dagelijks gebruik van maken, zijn afhankelijk van een datacenter. Een storing in een datacenter zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je niet kunt betalen ben je bankpas of dat je niet kunt inloggen op de app of website van je bank. Professionele datacenters maken gebruik van de laatste technologie op het gebied van koeling, infrastructuur, stroomvoorziening en beveiliging. Hierdoor is er gelukkig zelden ooit sprake van een storing. De systemen in een datacenter zijn namelijk redundant. Dit houdt in dat ze voorzien zijn van een meervoudige uitvoering, waardoor uitval van de systemen opgevangen kan worden door een reserve-verbinding.  


Verschillende soorten datacenters  

We kunnen drie verschillende soorten datacenters onderscheiden:  

  • Single tenant enterprise datacenters: Enterprise datacenters zijn bedoeld voor het onderbrengen van servers van de eigenaar. Dit is wat de term ‘single tenant’ inhoudt. Het is een datacenter voor één klant. De IT-apparatuur in het datacenter wordt gebruikt voor interne doeleinden of voor het leveren van diensten aan de klanten van de tenant.  
  • Colocation datacenters: Colocatie datacenters zijn echt gebouwd om servers van externe klanten in te zetten. De centers verhuren plekken aan regionale, nationale en internationale klanten. Klanten zijn bijvoorbeeld cloudproviders, hostingproviders en grote technische bedrijven, maar ook banken, scholen, ziekenhuizen en overheidsorganisaties. In de meeste gevallen zijn de servers die in de centers staan eigendom van de klant. Het datacenter heeft dus de taak om te zorgen dat alle servers blijven draaien. Belangrijk voor dit soort datacenters is een goede koeling, connectiviteit en stroomvoorziening.  
  • Single tenant hyperscale datacenters: Hyperscale datacenters zijn enorm grote single tenant datacenters, vaak van een grote cloudprovider of techbedrijf. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven zoals Amazon, Apple, Google, Microsoft en Meta. Veel consumenten maken dagelijks gebruik van de diensten die deze bedrijven aanbieden, zoals iCloud, Google Cloud, Microsoft 363 en social media kanalen zoals Facebook en Instagram. Werknemers in een hyperscale datacenter zijn in de meeste gevallen meer gespecialseerd dan personeel in andere soorten datacenters. Dit komt doordat het grotere locaties zijn die meer ruimte bieden voor specialisatie. Daarnaast is het natuurlijk erg belangrijk dat dit soort datacenters blijven draaien, aangezien consumenten op zo’n grote schaal gebruikmaken van de diensten die vanuit deze servers aangeboden worden.  


Voordelen van datacenters voor bedrijven

Het verplaatsen van de servers naar een datacenter heeft voor bedrijven een hoop voordelen. De grootste voordelen zetten we hieronder voor je op een rij: 

  • Kosten besparen: Een datacenter is een relatief goedkope oplossing voor het draaiende houden van je servers. Je kunt profiteren van high-en en up-to-date apparatuur en service, waar je normaal enorm veel geld voor neer zou moeten leggen. Daarnaast heb je geen IT-personeel nodig dat ervoor moet zorgen dat de servers blijven draaien.  
  • Betrouwbaar: Een professioneel datacenter werkt met redundante systemen die voor de meeste bedrijven te duur zijn om zelf aan te schaffen. Redundantie houdt in dat er altijd een back-up systeem is dat het over kan nemen als een server een storing krijgt. Hierdoor blijft alles altijd draaien.  
  • Schaalbaar: Je hoeft geen enorm bedrijf te zijn om gebruik te kunnen maken van een datacenter. Het is mogelijk om flexibel ruimte te huren in een datacenter, zodat je ook meer mogelijkheden hebt als je wil gaan groeien als bedrijf. Je betaalt alleen voor de ruimte en energie die je daadwerkelijk gebruikt.  
  • Energie-efficiënt: Datacenters in Nederland zijn relatief groen. Het grootste deel van de centers maakt gebruik van groene stroom en brengen daarnaast enorme efficiëntie voordelen op het gebied van energie. Dit komt onder andere doordat de centers gebruik maken van de meest geavanceerde technologie.  
  • Goed Risk Management: Datacenters in ons land hebben over het algemeen een waterdicht Risk Management. Noodgevallen komen heel af en toe voor, maar in de meeste gevallen hebben bedrijven hier geen last van. Datacenters draaien namelijk op redundante systemen, wat betekent dat er altijd een back-up van de server