geschreven door op 4 januari 2024
redundant systeem

Als je veel leest over technologie en datacenters heb je vast en zeker de term ‘redundantie’ of ‘redundant systeem’ wel eens voorbij zien komen. Maar wat houdt dit eigenlijk in? Redundantie is enorm belangrijk voor datacenters en over het algemeen ook voor bedrijven, met name in de IT. Bedrijven willen niet dat hun servers uitvallen, aangezien dit vaak betekent dat medewerkers niet kunnen werken of klanten hen niet kunnen bereiken. Om te voorkomen dat dit gebeurt, maken veel bedrijven gebruik van een redundant systeem. In dit artikel leggen we je uit wat redundantie inhoudt!


Wat is een redundant systeem?  

Redundantie betekent het hebben van extra systemen of componenten die beschikbaar zijn als back-up wanneer er storingen voorvallen of de primaire systemen of componenten uitvallen. Bij problemen heb je dus altijd een back-up om op terug te vallen, waardoor servers kunnen blijven draaien. Het doel van een redundant systeem is om de betrouwbaarheid, beschikbaarheid en continuïteit van kritieke systemen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de servers van een bank. Als deze uitvallen door een storing of een ander probleem, kunnen klanten van die bank geen geld meer overmaken en waarschijnlijk zelfs niet betalen met hun pas of bank app. Dat is natuurlijk super onhandig. Banken hebben dus veel behoefte aan een redundant systeem om hun servers te allen tijde in de lucht te houden.  

Hoe werkt een redundant systeem?  

Nu weet je dus wat redundantie is en waarom het belangrijk is voor veel bedrijven en consumenten. Maar hoe werkt zo’n redundant systeem dan eigenlijk? Het idee is dat de extra systemen of componenten automatisch inschakelen wanneer de primaire systemen uitvallen door een storing of een ander probleem. Dit moet dus een geautomatiseerd proces zijn, geen handmatig proces. Er zijn diverse manieren waarop je redundantie kunt toepassen binnen je systemen:  

  • Geografische redundantie: Dit houdt in dat je back-up systemen of componenten hebt op een andere locatie, vaak een datacenter.  
  • Redundante hardware: Als je gebruik maakt van redundante hardware, gaat het meestal om dubbele harde schijven of een dubbele voeding.  
  • Redundante software: Wil jij jouw software redundant maken, dan gaat het vaak om speciale back-up software of een duplicatie van de software die je gebruikt op meerdere locaties.  
  • Redundant proces: Een redundant proces zet je op door meerdere identieke processoren in een enkel systeem te zetten.  
  • Redundant netwerk: Een redundant netwerk bevat switches met meerdere poorten.  
  • Redundante gegevens: Om je gegevens veilig te stellen kun je gebruik maken van een RAID-opslag. Deze afkorting staat voor Redundancy Array of Independent Disks.  

Het belangrijkste onderdeel van een redundant systeem is de automatische activatie van de back-up. Om zeker te weten dat de back-up systemen ook altijd naar behoren werken, is het belangrijk om periodieke tests uit te voeren en te zorgen dat je de back-ups goed onderhoudt. Het voordeel van servers in een gedeeld datacenter is dat de tests en het onderhoud door personeel op locatie wordt uitgevoerd. Als bedrijf hoef je hier dan dus niet naar om te kijken! 

De voordelen van een redundant systeem  

Een redundant systeem heeft een hoop voordelen voor de gebruiker, met name voor grote bedrijven of instellingen:  

  • Betrouwbaarheid: Het belangrijkste voordeel van redundantie is dat het voor betrouwbaardere systemen zorgt door middel van extra beveiliging tegen storingen, uitval of defecten.  
  • Continuïteit: Een redundant systeem zorgt ervoor dat systemen en processen die erg belangrijk zijn voor een bedrijf altijd blijven functioneren zonder onderbreking. Ook als er een storing, uitval of een ander probleem zich voordoet.  
  • Beschikbaarheid: Dankzij een redundant systeem zijn de systemen en processen binnen een bedrijf vrijwel altijd beschikbaar. Bij een storing of een ander probleem nemen de back-up systemen of componenten het over. Dit vermindert de kans op downtime drastisch! 
  • Lagere kosten: Redundantie zorgt voor een vermindering van de kosten voor bedrijven. Bij een probleem schakelt het systeem immers automatisch over naar de back-up, dit is geen handmatig proces. Dit vermindert stilstanden en de kosten voor reparatie en herstel van de systemen.  
  • Betere prestaties: Met redundantie kan men ook de prestaties van systemen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van de verdeling van de belasting over meerdere systemen.  
  • Betere bescherming van gegevens: Ten slotte zorgt een redundant systeem voor betere beveiliging van data. Bij een storing of uitval gaan gegevens niet verloren dankzij de redundante opslag.  


Zijn er beperkingen waar je rekening mee moet houden?  

Ook redundante systemen zijn natuurlijk niet perfect. Ze zorgen voor een significante verkleining van de risico’s op uitval, storingen en het verlies van gegevens, maar dit betekent niet dat de kans hierop niet meer aanwezig is. Er zijn een aantal beperkingen van redundantie waar je rekening mee dient te houden:  

  • Kosten van een redundant systeem: Op den duur zorgt een redundant systeem voor een vermindering van kosten, maar je hebt wel kosten voor het aanschaffen, installeren en onderhouden van de systemen. Deze kosten zijn in veel gevallen redelijk hoog aangezien je extra systemen, apparatuur en een goede infrastructuur nodig hebt.  
  • Menselijke fouten: Net als vrijwel alle andere soorten systemen zijn redundante systemen vatbaar voor menselijke fouten. Denk bijvoorbeeld aan fouten in het configureren van de systemen of het niet of slecht onderhouden van apparatuur.  
  • Complexiteit: Redundantie vergroot de complexiteit van systemen, aangezien je extra software en hardware moet configureren. Het beheren en onderhouden van de systemen wordt hierdoor lastiger.  
  • Verlaagde efficiëntie: Redundantie kan ervoor zorgen dat een systeem minder efficiënt gaat werken. Het brengt immers extra overhead met zich mee, zoals het synchroniseren van gegevens tussen de verschillende systemen.  
  • Geen 100% garantie: Redundante systemen verkleinen de kans op downtime aanzienlijk, maar ze geven geen garantie voor 100% uptime. In sommige gevallen zullen storingen en uitval nog steeds beide systemen treffen, zowel het primaire systeem als het back-up systeem.  

Redundantie biedt dus een hoop voordelen voor bedrijven, maar brengt ook een hoop kosten met zich mee en geeft geen 100% garantie dat jouw servers nooit meer getroffen worden door een storing of uitval. Daarom is het belangrijk dat je de kosten afweegt tegen de voordelen die het je oplevert voordat je beslist om redundantie te implementeren!