geschreven door op 22 november 2023
Welke internetsnelheid

De kosten van je internetabonnement hangen voor een groot deel af van de internetsnelheid waar je voor kiest. Het is erg vervelend als je internet te traag is, daarom zijn mensen snel geneigd om voor de hoogste internetsnelheid te kiezen. Dit is echter lang niet altijd nodig, wat betekent dat je vaak veel meer betaalt per maand dan eigenlijk nodig zou zijn. Dat is natuurlijk zonde. Welke internetsnelheid heb je eigenlijk nodig voor de activiteiten binnen jouw huishouden? Dat gaan we je in deze blog vertellen!

Het verschil tussen downloadsnelheid en uploadsnelheid

Als we het over de internetsnelheid hebben, praten we meestal over de downloadsnelheid. Dit is dan ook de snelheid waar je over het algemeen het meest mee te maken krijgt. Deze snelheid heeft onder andere invloed op hoe snel een webpagina opent of hoe vloeiend je muziek, films en series kunt streamen. Naast de downloadsnelheid heb je ook nog de uploadsnelheid. Dit is de snelheid waarmee je dingen kunt uploaden. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van foto’s en video’s op WhatsApp of het uploaden van een video naar YouTube. Als je gebruik maakt van internet via DSL of kabel is de uploadsnelheid altijd lager dan de downloadsnelheid. Maak je gebruik van internet via glasvezel, dan zijn ze beide even snel.

Welke snelheid heb je nodig voor wat?

Maar welke internetsnelheid heb jij nu eigenlijk nodig thuis? Dat hangt van een hoop factoren af. Werk je veel thuis? Werken er meerdere mensen thuis? Met hoeveel personen woon je in huis? Hoeveel maakt ieder persoon in het huishouden gebruik van internet en waarvoor? Hieronder geven we je een indicatie van de internetsnelheden die je nodig hebt in verschillende situaties:

  • 20 Mbit/s: Deze snelheid is voldoende om op het internet te surfen, om zonder problemen te mailen en om beperkt video’s te streamen op twee apparaten tegelijkertijd.  
  • 50 Mbit/s: Het gemiddelde gezin kan het beste kiezen voor deze snelheid. Je hebt met deze internetsnelheid namelijk geen last van elkaar als iedereen in het gezin tegelijk gebruik maakt van internet. Mocht er iemand thuis moeten werken, dan is deze snelheid minimaal aan te raden. Vooral als je veel gebruik maakt van programma’s zoals Microsoft Teams.  
  • 100 Mbit/s: Wordt er veel en vaak iets gedownload binnen het gezin, dan is deze minimale internetsnelheid wel aan te raden. Je zult anders merken dat downloads een stuk slomer gaan, zeker als meerdere mensen tegelijkertijd bezig zijn met grote downloads. Ook als mensen in jouw huishouden veel online gamen, is het verstandig om voor een snelheid van minimaal 100 Mbit/s te kiezen.  

Het verschil tussen bedraad internet en wifi

Je kunt op twee manieren gebruik maken van internet thuis: via een internetkabel die verbonden is met de router of draadloos via een wifiverbinding. Een bedrade verbinding is over het algemeen een stuk stabieler dan een draadloze verbinding. Draadloos internet wordt namelijk slomer naarmate je verder van de router af bent. Als je kiest voor een internetabonnement met een hogere downloadsnelheid, is dit niet altijd de oplossing voor het probleem. Er zijn namelijk ook andere factoren die het signaal van de draadloze verbinding. In sommige gevallen kan het signaal van een alarminstallatie in huis bijvoorbeeld voor storing zorgen. Er zijn wel andere manieren om het wifi signaal in huis te verbeteren.

Kies de internetsnelheid die je echt nodig hebt

Ons advies is dus om te kiezen voor de internetsnelheid die je echt nodig hebt. Dit kan je iedere maand een hoop geld schelen. Dat is zeker in deze tijd toch mooi meegenomen!