geschreven door op 28 december 2023
Datacenters voordelen nadelen

Overal ter wereld komen steeds meer datacenters te staan, dat geldt ook voor Nederland. Sommige mensen zijn daar heel blij mee en vinden het een goede ontwikkeling en anderen vinden het helemaal niks. Vooral omwonenden zijn er vaak niet zo blij mee, wat natuurlijk ook wel te begrijpen is. Alles heeft zo zijn voordelen en nadelen, dat geldt ook voor het bouwen van datacenters. In dit artikel gaan we verder in op die voor- en nadelen!


Wat is een datacenter? 

Laten we bij het begin beginnen: wat is een datacenter eigenlijk en waar hebben we zo’n datacenter voor nodig? Een datacenter is een industrieel en hoog beveiligd pand met het doel om te zorgen dat computerservers met digitale applicaties 24/7 blijven draaien. Bijna alle services waar wij dagelijks gebruik van maken, zijn afhankelijk van een datacenter. In sommige gevallen is een datacenter eigendom van één bedrijf, maar meestal worden er processen van diverse bedrijven gehost in een datacenter. Alleen erg grote bedrijven hebben eigen datacenters, denk bijvoorbeeld aan Meta of Google. De servers die in zo’n datacenter staan hebben veel nodig om goed te kunnen functioneren: de juiste temperatuur, een ijzersterke beveiliging en een goed gemonitorde vochtigheidsgraad. Een datacenter heeft een hoop voordelen, maar daar staan natuurlijk ook nadelen tegenover.

Problemen die zich voor kunnen doen  

Je snapt waarschijnlijk wel dat er een hoop problemen kunnen ontstaan in zo’n datacenter. Die problemen zijn vaak alleen niet zo zichtbaar als dat ze bijvoorbeeld bij een kolencentrale zijn. De problemen zijn wat indirecter. Denk aan dingen zoals het energieverbruik van datacenters en waar die energie vandaan wordt gehaald. Is dit allemaal groene energie, afkomstig van wind- of zonneparken of wordt er ook energie op basis van fossiele brandstoffen gebruikt? Dit is met de focus op duurzaamheid die er vandaag de dag hangt natuurlijk een belangrijk probleem. Daarnaast komt er ook steeds meer kritiek op windmolenparken en is dit dus geen ideale oplossing meer voor dit probleem. Maar hoeveel verbruikt zo’n datacenter dan aan energie? Op dit moment komt zo’n 3% van ons totale nationale verbruik in Nederland van datacenters. Dat klinkt misschien alsof het niet zo veel is, maar staat toch gelijk aan 3,2 miljard kilowattuur! 

Zorgen datacenters voor werkgelegenheid?  

Mensen denken vaak dat datacenters voor veel werkgelegenheid zorgen naast andere voordelen. Dat is ook logisch, kijk maar eens wat voor enorme gebouwen het zijn. Toch valt dit helaas tegen als zo’n center er eenmaal staat. Voor het bouwen zijn er inderdaad behoorlijk wat mensen nodig, maar daarna hoeven er niet meer veel werknemers op locatie te zijn. Vaak zijn dit ook geen Nederlanders, maar expats, die expert zijn op het gebied van datacentertechnologie. Voor de lokale bevolking zorgt een datacenter dus zelden voor werkgelegenheid. Maar dan hebben we het alleen over interne banen. Datacenters genereren indirect op de lange duur wel veel externe banen, bijvoorbeeld op het gebied van hosting, glasvezel, adviesbureaus en cloud oplossingen. De vakgebieden die datacenters nodig hebben voor hun innovatie zorgen dus wel voor steeds meer werkgelegenheid. Toch zijn veel Nederlanders kritisch over het bouwen van datacenters omdat ze zoveel ruimte innemen. Ruimte waar ook huizen gebouwd kunnen worden. Met de huidige woningnood is het natuurlijk niet gek dat men hier kritisch op is.  

Datacenters zijn hard nodig  

Je ziet dus wel dat Nederlanders over het algemeen niet erg positief zijn over het bouwen van datacenters in ons land. Dat is aan de ene kant begrijpelijk, maar aan de andere kant staan veel mensen er niet bij stil dat we de datacenters nu eenmaal hard nodig hebben tegenwoordig. Vooral op het gebied van tech zijn we erg afhankelijk van datacenters en de technische voordelen die ze bieden. We willen allemaal volop gebruikmaken van onze smartphones en alle apps die erop staan, zoals social media kanalen en vandaag de dag ook AI functies, maar dan kan natuurlijk niet zomaar. Al die apps en functies hebben datacenters nodig om goed te werken. De eisen die wij stellen aan onze elektrische apparaten en het internet zorgen er voornamelijk voor dat datacenters überhaupt nodig zijn. Als puntje bij paaltje komt, zullen de meesten er dus toch voor kiezen om ze wel te laten bouwen.  

Kritiek is voornamelijk lokaal

De meeste kritiek op het bouwen van datacenters komt van de omwonenden. Mensen die niet in de buurt wonen van zo’n center zul je niet snel horen klagen. Mensen die dicht bij een datacenter wonen hebben bijvoorbeeld last van horizonvervuiling en het feit dat het gebouw veel grond in beslag neemt. Daarnaast zijn het vaak geen gebouwen die een schoonheidsprijs verdienen. Die wil je natuurlijk ook liever niet in je achtertuin.  

Wat bieden datacenters dan voor voordelen? 

We zijn nu vooral de negatieve kant opgedoken, maar er zitten natuurlijk ook een hoop voordelen aan datacenters. Anders zouden ze niet gebouwd worden. Het grootste voordeel van datacenters is dat ze erg betrouwbaar zijn en altijd blijven draaien, aangezien ze werken op een redundant systeem. Dat betekent dus dat de servers van jouw Gmail, bank, social media kanalen, enzovoorts altijd online blijven en veel minder snel problemen zullen ondervinden. Voor bedrijven is er nog het voordeel dat ze hun servers niet op hun eigen locatie hoeven onder te brengen, waardoor ze veel minder bedrijfsruimte nodig hebben. Het huren van een plek in een datacenter is een stuk goedkoper dan het huren van een groter bedrijfspand. Ten slotte komt er een groot economisch belang kijken bij datacenters. De digitale sector in Nederland zorgt voor zo’n 25% van ons BBP. Je kunt dus niet zeggen dat datacenters niet belangrijk zijn voor onze economie!