geschreven door Mike Dekkers op 12 juli 2023

Heb je last van een glasvezel storing? Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk verhelpen, maar om dit te doen is het vaak wel belangrijk om te weten wat de oorzaak is van de storing. Een glasvezel storing kan veel schade met zich meebrengen, dus je wil een oplossing uiteraard niet te lang uitstellen. Zeker voor een bedrijf kan een glasvezel storing erg onhandig zijn, aangezien het ervoor kan zorgen dat je niet kunt werken. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijke oorzaken van een storing in jouw glasvezelverbinding!

Een gebroken of beschadigde kabel of vezel  

Een veelvoorkomende oorzaak van een storing in een glasvezelnetwerk is een gebroken of beschadigde glasvezelkabel. De kabel is dan zo gebroken dat hij geen licht meer door kan voeren, waardoor de verbinding helemaal wegvalt. Het kan ook zijn dat niet de hele kabel gebroken is, maar slechts 1 of meerdere vezels in de kabel. Dit kan op verschillende manieren gebeuren: 

  • Een graafincident: Het komt regelmatig voor dat glasvezelkabels beschadigen doordat ze per ongeluk geraakt worden met een graafmachine of bij andere werkzaamheden.  
  • Knaagdieren: Glasvezelkabels raken niet alleen beschadigd door graafmachines, knaagdieren kunnen er ook wat van. De kabels liggen in de grond, waardoor ze vast wel eens gevonden worden door muizen of ratten. Gelukkig zijn er manieren waarop jij jouw glasvezelkabels kunt beschermen tegen knaagdieren.  

Glasvezel storing door vuil of vocht in de kabels

Ook vuil of vocht is vaak de oorzaak van een storing in een glasvezelnetwerk, maar deze oorzaak wordt vaak over het hoofd gezien of zelfs onderschat. Toch is dit de meest voorkomende oorzaak van glasvezel storingen, zo’n 70% van de storingen in een glasvezelnetwerk wordt namelijk veroorzaakt door vuil of vocht. Er zijn meerdere manieren waarop vuil of vocht in het netwerk of op een connector terecht kan komen:  

  • Stoffige ruimte: Als glasvezel in een stoffige ruimte ligt, kunnen er stofdeeltjes op de connector belanden. Dit kan de kwaliteit van het netwerk behoorlijk beïnvloeden en zelfs een storing veroorzaken.  
  • Blootstelling aan water: Als een glasvezelkabel te lang wordt blootgesteld aan water en hier niet bestand tegen is, kan er op den duur vocht de kabel in gaan lopen. Je kunt dit voorkomen door van tevoren goed in te schatten of er eventueel water bij de kabels zou kunnen komen. Is het antwoord hierop ‘ja’, dan kun je kiezen voor speciale glasvezelkabels die ontwikkeld zijn om waterbestendig te zijn.  

Micro- en macro bending  

Het kan ook voorkomen dat het licht voor een gedeelte doorkomt, maar niet in de benodigde hoeveelheid. Hierdoor is het vermogen lager. Dit verlies van vermogen noemt men ook wel ‘demping’. Als de demping te hoog wordt, kan dit leiden tot storingen, dus het is aan te raden om op tijd actie te ondernemen om storingen te voorkomen. Bij demping is de kabel niet gebroken of beschadigd. De oorzaak ligt vaak bij een bocht die de kabel moet maken, die misschien net te scherp is. Het licht zou hierdoor bij een bocht uit de vezel kunnen ontsnappen. Men maakt hierin onderscheid tussen micro- en macro bending. Macro bends zijn bochten die we met het blote oog kunnen zien en micro bends zijn bochten die je eigenlijk alleen met een microscoop kunt zien. Micro bends zijn vaak het gevolg van een fabricagefout in de kabels en helaas kun je hier dus weinig tegen doen. Dit is één van de dingen waar wij onze producten altijd goed op controleren voordat ze worden verstuurd naar de klant, zodat hierdoor geen storingen kunnen ontstaan. Voor macro bends is er gelukkig wel een oplossing, namelijk de bochten in de kabels te verminderen of minder scherp maken. Mocht dat niet lukken, dan kun je gebruikmaken van speciale glasvezelkabels die een kleinere minimale buigradius hebben.  

Een fout bij het afmonteren van de kabels  

Ten slotte kan de oorzaak van een glasvezel storing liggen bij een fout in het afmonteren van de vezels. De demping kan al gauw te hoog worden tijdens het fusielassen, waardoor de kwaliteit van de kabel afneemt. Alle stappen bij het lassen moeten goed en zorgvuldig uit worden gevoerd, maar dat kun je zelf natuurlijk niet controleren als je de kabels ergens koopt. Dit geldt ook voor het afmonteren van de glasvezelconnectoren, dus eigenlijk het lijmen van glasvezel. Voordat je gaat lijmen en lassen is het belangrijk om de verbinding door te meten door middel van een OTDR. Een OTDR-meting is ook een effectief middel om een glasvezel storing op te sporen. Ook dit wordt door ons altijd zorgvuldig gecontroleerd voordat wij onze producten versturen!