geschreven door Mike Dekkers op 1 juni 2023
Toepassingen glasvezel

Glasvezel is vandaag de dag vooral bekend van de kabels die zorgen voor een snellere en stabielere internetverbinding, maar het materiaal wordt daarnaast voor veel andere dingen gebruikt. Glasvezel bestaat eigenlijk uit haarfijne vezels van glas, zoals de naam ook al zegt. Het is een ijzersterk materiaal dat diverse toepassingen heeft en op meer plekken wordt geïmplementeerd dan je misschien zou denken. In dit artikel gaan we het hebben over de andere toepassingen van glasvezel!

Voorwerpen waarin glasvezel wordt verwerkt  

We weten natuurlijk dat glasvezel wordt gebruikt om de kabels te maken waarmee we een glasvezel internetverbinding kunnen aanleggen, maar dit is niet het enige waarvoor het materiaal toe wordt gepast. Men verwerkt glasvezel in veel producten die stevigheid nodig hebben, maar toch flexibel moeten blijven. Denk bijvoorbeeld aan artikelen zoals ski’s, remblokken en vishengels.  

  • Ski’s: Ski’s worden in de basis natuurlijk gemaakt van hout, maar dit is niet het enige materiaal dat ervoor wordt gebruikt. Een ski bestaat uit enorm veel lagen, vaak ook verschillende houtsoorten door elkaar. Om een ski meer stijfheid te geven, wordt hier ook wel eens een laag glasvezel of metaal aan toegevoegd.  
  • Remblokken: In remblokken komen we ook regelmatig glasvezel tegen. Remblokken werken door middel van wrijving. Vroeger werd asbest veel gebruikt als frictiemateriaal, maar dat proberen we vandaag de dag uiteraard te vermijden. Vandaag de dag kiezen we als alternatief voor materialen zoals glasvezel, kevlar en minerale componenten.  
  • Vishengels: Vishengels kunnen van diverse materialen worden gemaakt en glasvezel is er daar één van. Hengels van glasvezel bieden veel precisie en zijn het beste bestand tegen schokken van vissen en buigen ook het minst door.  

 
Toepassingen van glasvezel in huis  

Glasvezel kan ook op diverse manieren in en rondom je huis worden toegepast, afgezien van glasvezelkabels die je kunt leggen voor je internetverbinding. Zo kun je glasvezel bijvoorbeeld gebruiken bij het isoleren van je huis. Glaswol is een populair materiaal om mee te isoleren, zowel op het gebied van warmte als op het gebied van geluidsdemping. Glaswol wordt gemaakt van glasvezels. Daarnaast bestaat er glasvezelbehang, wat sterker is dan regulier behang en je muren dus beter beschermt. Dit is dan ook de reden dat het een populaire keuze is op het gebied van behang. Zo zie je maar weer: glasvezel wordt voor meer dingen in huis gebruikt dan je zou denken! 

Glasvezelkabels als sensoren  

Glasvezelkabels worden niet alleen gebruikt voor internetverbindingen, maar ook als sensor. Met glasvezel sensoren kunnen techneuten dijken bewaken, onderzeese aardbevingen spotten, energie overdragen en zelfs ‘luisteren’. Het gebruiken van glasvezelkabels als sensor wordt ook wel ‘Fiber Sensing’ genoemd. Men gebruikt de kabels om trillingen, temperatuurverschillen, rek of krimp waar te nemen. Glasvezel kan heel secuur waarnemen, zelfs bijna op moleculair niveau. Met glasvezelkabels kan men dus super nauwkeurig meten. Zo zie je maar weer dat er heel wat meer toepassingen zijn voor glasvezel dan je zou denken!